ر این خیابان، اگر مسیحی باشید میتوانید به کلیسا بروید، اگر پیرو دین موسی هستید، میتوانید به کنیسه مراجعه کنید. آتشکدهای بزرگ نیز در شمال این خیابان قرار دارد که زرتشتیان در آن به عبادت میپردازند. صدای اذان هم از مسجد در هر نوبت مسلمانان را به اقامه نماز دعوت میکند.
این ویژگی منحصر به فرد، این چهارراه را به عجیبترین گذرگاههای جهان تبدیل کرده است و نشان می دهد نوادگان کورش بزرگ که آزادی دین را از ابتدایی ترین آزادی های هر انسان می دانست، از دیرباز در کنار یکدیگر با صلح و صفا زندگی می کردند.برای آشنایی با چهار راه ادیان، با مجله آنلاین هفتگ همراه باشید.
در این خیابان، اگر مسیحی باشید میتوانید به کلیسا بروید، اگر پیرو دین موسی هستید، میتوانید به کنیسه مراجعه کنید. آتشکدهای بزرگ نیز در شمال این خیابان قرار دارد که زرتشتیان در آن به عبادت میپردازند. صدای اذان هم از مسجد در هر نوبت مسلمانان را به اقامه نماز دعوت میکند. همچنین تجمع مغازهها و دفاتر اداری پیروان مذاهب در کنار هم، از خیابان قوام السلطنه چهارراه مذاهب ساخته است.
مسجد حضرت ابراهیم خلیلالله
مسجد حضرت ابراهیم خلیلالله در کنار موزه آبگینه و در انتهای کوچه رستمی جاهد قرار دارد. این مسجد در زمان پهلوی دوم بنا شده و محل عبادت مسلمانان است.
آتشکده آدریان چهار راه ادیان
ساختمان عبادتگاه زرتشتیان در ضلع شمالی چهارراه ادیان قرار دارد. این آتشکده در زمان پهلوی اول ساخته شده و قدمت آن به ۹۰ سال پیش برمیگردد و آتش آن از یزد آمده است. این ساختمان با الهام از تخت جمشید و ایران باستان ساخته شده است. در مجاورت عمارت، دبیرستان فیروز بهرام قرار دارد که معروفترین مرکز آموزشی زرتشتیان محسوب میشود.
کنیسه حیم چهار راه ادیان
این کنیسه اولین کنیسه شهری در تاریخ ایران است که در ضلع جنوبی خیابان سی تیر و در کوچهای به نام سیمین قرار دارد. یهودیان پیشتر تنها اجازه داشتند در محدودههای یهودینشین کنیسه بسازند. بعداز مشروطه، اقلیتها از کلونیهای خود (برای مثال، محله جهودها، ارمنیها و… نامیده میشد) خارج شده و وارد فضای شهری شدند. در این رابطه، کنیسههای قدیمیتر بیشتر در خیابان سیروس یافت میشود که قدمتشان به ۲۰۰ سال پیش میرسد، اما کنیسه حیم در تحولات مشروطه و زمانیکه یهودیان در مجلس دارای نماینده شدند، شکل گرفت.
این کنیسه با حدود ۱۰۰ سال قدمت توسط حیم که لغتنامههایش شناخته شده است، بنا شد. بعدها در اطراف این کنیسه، خانههای جامعه یهودی به تدریج ساخته شدند. موج دوم حضور یهودیان در خیابان سی تیر نیز به جنگ جهانی دوم و ورود مهاجران لهستانی به ایران میرسد. در این دوره یهودیان ایرانی مهماندار یهودیان لهستان شدند و در کنار کنیسه حیم، لهستانیها یک کنیسه ویژه خود ساختند. بعدها این کنیسه نیز در اختیار یهودیان ایرانی قرار گرفت.
کلیسای پطروس
کلیسای پطروس قدمتی بالغ بر یک قرن و نیم دارد و در سال ۱۸۹۱ میلادی توسط میسیونرهای پروتستان مستقر در تهران بنا شد. این کلیسا که نشانی از قدمت وجود پیروان ادیان الهی در تهران است، تلفیقی از سبک معماری اروپایی و ایرانی محسوب میشود. پس از ساخت این کلیسا مسیحیان در نزدیکی کلیسا و در کوچههای اطراف ساکن شدند.
کلیسای مریم مقدس
کلیسای مریم مقدس نیز یکی دیگر از کلیساهای خیابان سی تیر است که روبهروی آتشکده آدریان قرار دارد. این کلیسا در دوره پهلوی ساخته شده و اولین کلیسای جامع ارامنه تهران بین سالهای ۱۳۴۲ ش (۱۹۴۵ م) تا ۱۳۴۹ ش (۱۹۷۰ م) محسوب میشود. پیشتر، بناهای مربوط به دفاتر اداری خلیفهگری ارامنه تهران و محل سکونت اسقف اعظم نیز در محدوده آن قرار داشت.برای مطالعه مطالب مشابه، با مجله گردشگری هفتگ همراه باشید.