در تصاویر بازی های تیم ملی می بینیم که ریش مهدی طارمی به صورت سکهای ریزش داشته که نشان می دهد او در چند وقت اخیر با استرس و اضطراب دست و پنجه نرم می کرد. مهدی طارمی که این روزها بهترین لژیونر فوتبال ایران است به بیماری آلوپسی آره آتا یا ریزش موی سکه ای مبتلا شده است.
در تصاویر بازی های تیم ملی می بینیم که ریش مهدی طارمی به صورت سکهای ریزش داشته که نشان می دهد او در چند وقت اخیر با استرس و اضطراب دست و پنجه نرم می کرد. مهدی طارمی که این روزها بهترین لژیونر فوتبال ایران است به بیماری آلوپسی آره آتا یا ریزش موی سکه ای مبتلا شده است. برای مطالعه بیشتر علائم بیماری ریزش موی سکه ای با مجله آنلاین هفتگ همراه باشید.
کچلی یا ریزش موی سکهای یکی از رایجترین بیماریهاییست که بر اثر آن بدن یا سر فرد، برخی موها را اضافه تلقی کرده و آنها را از بین میبرد. ریزش موی سکهای با نام آلوپسی آره آتا نیز شناخته میشود و وسعت ناحیه ریزش معمولا اندازه یک سکه میباشد. ترس از ریزش مو و کچلی سبب گشته که روشهای مختلفی برای پیشگیری و درمان ریزش موی سکهای به میان آیند. ریزش موی سکهای تنها در بخش سر رخ نمیدهد و ممکن است در قسمتهایی از بدن، ابروها یا ریش صورت نیز شاهد ریزش مو به صورت سکهای باشیم. اما سوال این است که بهترین روش درمانی کدام روش است؟
وسعت ناحیه کچلی در ریزش موی سکهای معمولا به اندازه یک سکه میباشد. البته در برخی موارد ممکن است وسعت ناحیه کچلی بیشتر شود یا حتی در مواردی، ابتدا در حد سکه بوده و سپس گسترش یابد و تا کچلی کامل نیز پیش برود. هرچه وسعت ناحیه کچلی بیشتر باشد یعنی بیماری پیشرفتهتر است پس در نتیجه درمان آن نیز دشوارتر خواهد بود. این بیماری بیشتر در سنین ۲۰ تا ۴۰ سال رخ میدهد، اما در برخی موارد ممکن است کودکان نیز دچار این بیماری شوند. نکته لازم به ذکر دیگر این است که این بیماری محدودیت جنسیت ندارد. بدین معنا که میزان شیوع آن در بانوان و آقایان به میزان برابر است.
عوامل مختلفی میتوانند سبب تشدید علائم این بیماری شده و وسعت ناحیه کچلی را افزایش دهند. از علت های تشدید این بیماری میتوانیم به استرس و وضعیت روانی اشاره کنیم. در صورت اقدام برای درمان ریزش موی سکهای لازم است ابتدا برای درمان و کنترل استرس و مشکلات روحی اقدام نمایید. در قدم بعدی کورتیکواسترویید توسط پزشک به داخل ضایعه تزریق میشود و برای درمان کمکی در کنار این موارد معمولا مولتی ویتامینها و محصولات موضعی تجویز میشود. روشهای مختلفی برای کنترل و درمان این بیماری وجود دارند، اما پیش از انتخاب روش مناسب لازم است اطمینان یابید که ریزش موی شما از نوع آلوپسی آره آتا میباشد و پس از آن نسبت به انتخاب بهترین روش درمانی اقدام نمایید.
علائم آلوپسی آره آتا یا ریزش سکهای مو
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، قبل از اقدام برای درمان باید مطمئن شوید که ریزش موی شما از نوع سکهای میباشد. برای اطمینان لازم است با علائم ریزش سکهای مو آشنا شوید. پیش از هر چیزی باید بدانید که ریزش سکهای با خارش و سوزش همراه نمیباشد. پس در صورتی که ریزش موی شما با خارش و سوزش همراه است، شما به آلوپسی آره اتا مبتلا نشدهاید. برخی از اصلیترین علائم ریزش موی سکهای به شرح زیر هستند:
· بوجود آمدن ناگهانی لکههای طاسی به شکل دایره یا بیضی
· گاهی ریزش مو حالتی شبکهای و تور مانند به خود میگیرند و چند لکه متصل به هم به وجود میآیند.
· ممکن است موهای پشت سر به شکل نعل اسب بریزند.
· ریزش با هیچگونه تورم همراه نیست.
اگر با هر یک از علائم گفته شده مواجه شدهاید نگران نباشید. درمانی قطعی برای ریزش موی سکهای وجود دارد. در ادامه بهترین روش درمان ریزش سکهای مو را با شما در میان میگذاریم.
درمان آلوپسی
اگرچه هیچ نوع درمان دائمی برای بیماری آلوپسی وجود ندارد، اما چند راه برای کاهش شدت واکنشهای سیستم ایمنی بدن در قسمت پوست سر و تحریک رشد مجدد موها وجود دارد. مهمترین این روشها عبارت است از:
_ مالیدن کرم کورتیزون یا تزریق محلول آن در محل لکههای کچلی به منظور سرکوب واکنش سیستم ایمنی بدن در آن ناحیه
_ ایمونوتراپی با استفاده از مواد شیمیایی از قبیل: دیفنیل سیکلو پروپنون (که با نام دیفن سیپرون یا DCP نیز شناخته میشود) یا اسکواریک اسید دیبوتیل استر (SADBE) بر روی پوست سر که میتواند باعث ایجاد یک واکنش آلرژی شود و سلولهای فعال شده سیستم ایمنی را به حالت غیر فعال در آورد.
استفاده از ماینوکسیدیل (روژائین) موضعی که باعث افزایش رشد مو از طریق تسریع در فاز استراحت از چرخه رشد مو میشود و قطر تار موهایی که به تازگی رشد میکنند را بیشتر میکند.
داروی آنترالین (دریتوکریم، دریتو-اسکالپ، میکانول) که بر روی پوست سر مالیده میشود و باعث تحریک پوست سر و تحریک رشد زودهنگام موها میشود. این دارو را میتوان همراه با ماینوکسیدیل هم استفاده کرد.
_ داروی پسورالن و فتوتراپی با پرتوهای ماوراء بنفش A. (قرار دادن پوست محل کچلی در معرض نور ماوراء بنفش به صورت کنترل شده)
یک دوره کوتاه مصرف داروهای کورتیکواستروئیدی (مانند پردنیزون) به صورت خوراکی یا تزریق داخل وریدی. تزریق این داروها در حالت خیلی نادر و فقط برای بزرگسالانی که ریزش موی شدید دارند انجام میشود.
پلاسمای غنی از پلاکت یا پی آر پی، یک محلول تزریقی است که از خون خود بیمار گرفته میشود و از طریق بالا بردن غلظت پلاکتها در سرم خون به دست میآید. اغلب افراد عادی، پلاکتها را به عنوان یکی از اجزای خون که نقش منعقد کردن آن را بر عهده دارد میشناسند. اما عملکردها و قابلیتهای پلاکتها خیلی بیشتر از فقط لخته کردن خون است. این پلاکتها هنگامی که فعال میشوند، مقادیر بالایی از سایتوکینها و عوامل رشد را از خود ترشح میکنند که به عنوان یک عامل فعال در فرایند ترمیم زخمها و جراحتها عمل میکنند.
مزوتراپی به مفهوم تزریق مقادیر کمی از ترکیبات دارویی به درون لایه زاینده پوست با هدف بهرهبردای از خاصیت درمانی آن در بهبود قسمت آسیبدیده پوست و ناحیه اطراف آن است. امروزه از مزوتراپی برای درمان سلولیت، کشیدن پوستهای شل و افتاده، جوانسازی پوست پیر، رفع جای زخم از روی پوست و درمان ریزش مو ناشی از عوامل مختلف از جمله طاسی سکهای استفاده میشود.
_ پزشک شما مخلوطی از چند ترکیب دارویی مختلف از جمله ویتامین B۵ و ویتامین H. (بیوتین) که اجزای ضروری برای رشد موها محسوب میشوند را آماده کرده و در پوست سر تزریق میکند. این ترکیبات موجب افزایش جریان خون در پوست سر و تأمین مواد و عناصر مورد نیاز برای رشد موها میشوند. در برخی موارد میتوان داروی ماینوکسیدیل را هم به این ترکیب اضافه کرد. ماینوکسیدیل میتواند برای مواردی از ریزش موی سر که خیلی سخت به درمان جواب میدهند، تأثیر زیادی داشته باشد.
ترکیب دارویی معمولاً در عمق ۳ تا ۴ میلیمتری پوست تزریق میشود. عمل تزریق، درد چندانی ندارد و به راحتی قابل تحمل است. درمان به روش مزوتراپی معمولاً به صورت دورهای و در چند جلسه به صورت هفتهای یک بار به مدت ۳ تا ۴ هفته و پس از آن هر دو هفته یک بار به مدت ۳ تا ۴ هفته دیگر انجام میشود.
برای بیمارانی که بعد از حل شدن مشکلات ناشی از طاسی سکهای، رشد موها متوقف شدهاند، کاشت مو میتواند گزینهای مناسب برای بازگشت آنها به زندگی عادی و پرپشت شدن مجدد موها باشد. برای مطالعه مطالب مشابه علائم بیماری ریزش موی سکه ای با مجله سلامتی هفتگ همراه باشید.