طی سال ۱۹۰۰ میلادی، کویرنورد سوئدی به نام «سون هودین» سعی کرد تا برای نخستین بار از این کویر عبور کند، اما همین باتلاقهای نمکی مانع از انجام این کار شدند و در نهایت سودین از این کار منصرف و از حاشیهی جنوب غربی آن عبور کرد. هودین دیدههای خود را در کتاب “کویرهای ایران” به رشتهی تحریر درآورده است.
کویر ریگ جن همان منطقه ی شگفت انگیز و ترسناکی در ایران است که تا حالا اتفاق های بی جواب زیادی در آن افتاده است و موجودات زنده ی زیادی را به کام مرگ فرستاده است. با این حال هنوز هم مورد علاقه ی گردشگران ماجراجوی زیادی است، ظاهرا هر چه ترسناک تر، معجزه آساتر! اتفاقات ریز و درشتی که در ریگ جن افتاده است، آن را به یک علامت سوال در ذهن خیلی ها تبدیل کرده است.برای آشنایی با کویر ریگ جن، با مجله آنلاین هفتگ همراه باشید.
کویر ریگ جن
کویر ریگ جن با وسعتی برابر ۳۸۰۰ کیلومتر مربع، در غرب دشت کویر قرار گرفته است و منطه ای پر از تپه های ماسه ای در کویر مرکزی ایران است. این منطقه ی وسیع و پهناور هیچ گونه چاه آب و یا منبع آبی ندارد و به همین دلیل هیچ وقت برای کاروان ها مورد علاقه نبوده است، با این وجود گردشگران ماجراجو، این منطقه را دوست دارند و در این چند سال به جز گردشگران، محققان زیادی به آن رفته اند.همانطور که گفته شد در کویر ریگ جن تپه های شنی بسیار زیادی وجود دارد. این تپه ها بر اثر وزش بادهای شدید جابه چا می شوند و به همین دلیل است که در قسمت هایی شیب تند و در قسمت هایی شیب ملایمی دارند که در قسمت هایی از این کویر، عبور با وسایل نقلیه کاملا غیر ممکن است.
اما شاید از خودتان بپرسید چه چیزی از این کویر آن را تا این اندازه ترسناک و مرموز کرده است. مردم بومی کویر بر این باورند که کویر ریگ جن یک منطقه ی نفرین شده است که توسط ارواح پلید و شیاطین حکومت می شود و به همین خاطر است که هر کس به ریگ جن می رود دیگر برنمی گردد. کویر ریگ جن پر است از باتلاق های نمک که افراد را می بلعد.به کویر ریگ جن، مثلث برمودای ایران هم می گویند. یکی از بدترین اتفاقاتی که مخصوصا برای گردشگران ناوارد می تواند بیفتد، فرو رفتن در گل و لای است که به راحتی انسان را می کشد. به همین دلیل تا چندین سال هیچ کس جرات نمی کرد به این کویر سفر کند و راز آن را کشف کند.
طی سال ۱۹۰۰ میلادی، کویرنورد سوئدی به نام «سون هودین» سعی کرد تا برای نخستین بار از این کویر عبور کند، اما همین باتلاقهای نمکی مانع از انجام این کار شدند و در نهایت سودین از این کار منصرف و از حاشیهی جنوب غربی آن عبور کرد. هودین دیدههای خود را در کتاب “کویرهای ایران” به رشتهی تحریر درآورده است.در مرکز ریگ جن بهشت گمشده ای وجود دارد. در این بهشت دریاچه ای هست و در کنار آن جنگلهای انبوه قرار دارند. شیاطین پشم شترها را در آنجا رها کرده اند و هر کس به این منطقه دست یابد ثروتمند خواهد شد. اما شکی نیست که همهی این داستانها محدود به همان باورهای بومی و قدیمی میشوند و در واقعیت جایی ندارند.
حدود ۳۰ سال بعد جغرافیدان، محقق و سفرنامهنویسی اتریشی به نام “آلفونس گابریل” سعی بر تکرار چنین کاری کرد که وی هم موفق نشد. آلفونس گابریل دربارهی کویرهای ایران اینگونه نقل کرده است:کویر کسی را که یکبار گرفتار افسونش شود دیگر هرگز رها نخواهد کرد.در نهایت این طلسم دیرینه در سال ۱۳۸۴ و پس از چندین بار تلاش نافرجام توسط کویر نورد ایرانی” دکتر علی پارسا” برای همیشه شکسته شد. وی توانست به همراه چندتن از دوستانش در زمستان این سال تا مرکز کویر ریگجن پیشروی کند. البته پیش از این اشخاص هم افراد گمنام زیادی به خصوص محلیها از این منطقه به سلامت عبور کردهاند، ولی ثبت مشاهدات اولیه توسط علی پارسا صورت پذیرفته است.
مسیر دسترسی کویر ریگ جن
برای رسیدن به این کویر اسرارآمیز باید ابتدا خودتان را به شهرستان گرمسار و پارک ملی دشت کویر برسانید و از آنجا به جاده سنگ فرش ملک آباد رفته و به سمت کویر بروید. پیشنهاد می کنیم اگر دلتان برای دلهره و ترس تنگ شده و می خواهید به ریگ جن بروید حتما از جیپ های سبک استفاده کنید و کاملا مجهز باشید. هر لحظه ممکن است در این کویر گم شوید و بنابراین آب، غذا، وسایل لازم تا حداقل ۲۰ روز را هراهتان ببرید و نقشه را هم در سفر به این منطقه ی خطرناک فراموش نکنید.
نکته ی بعدی اینکه به هیچ عنوان تنهایی به آن سفر نکنید و حتما فرد بلدی را همراهتان ببرید. در ضمن بد نیست بدانید که قسمت جنوبی این کویر، باتلاقی تر از قسمت شمالی است و عبور از آن حتی با وسایل نقلیه در خیلی از موارد غیرممکن است پس مسیرتان را به سمت شمال آن کج کنید.با همه ی این اتفاقت کوچک و بزرگی که در این کویر می افتد، آسمان پر ستاره و بی نهایت زیبای این کویر را که چشم را تا همیشه به آن خیره نگه می دارد، نباید از یاد برد.برای مطالعه مطالب مشابه، با مجله گردشگری هفتگ همراه باشید.