ساختمان تئاتر شهر تهران در تقاطع خیابان انقلاب و خیابان ولیعصر، در گوشهای از پارک دانشجو و بین شلوغیهای پایتخت جا خوش کرده. اینجا در دهه پنجاه هجری شمسی در زمان پادشاهی محمدرضا پهلوی و به دستور همسرش فرح پهلوی ساخته شد. بنایی که تا امروز، بزرگترین مجموعه نمایشی ایران و یکی از مراکز مهم فرهنگی و هنری کشور است.
تئاتر شهر زمانی در گذشته فقط شامل یک سالن اصلی میشده، اما به مرور زمان، انبارها و کارگاههای مختلفش به سالنهای قشقایی، چهارسو، سایه و کارگاه نمایش تبدیل شدهاند.
تئاتر شهر تهران فقط جایی برای تماشای تئاترهای هم ایرانی نیست؛ بلکه حالا دیگر تبدیل به نمادی از پایتخت ایران شده. برای آشنایی با تئاتر شهر تهران، با مجله آنلاین هفتگ همراه باشید.
ساختمان تئاتر شهر تهران در تقاطع خیابان انقلاب و خیابان ولیعصر، در گوشهای از پارک دانشجو و بین شلوغیهای پایتخت جا خوش کرده. اینجا در دهه پنجاه هجری شمسی در زمان پادشاهی محمدرضا پهلوی و به دستور همسرش فرح پهلوی ساخته شد. بنایی که تا امروز، بزرگترین مجموعه نمایشی ایران و یکی از مراکز مهم فرهنگی و هنری کشور است.
تئاتر شهر زمانی در گذشته فقط شامل یک سالن اصلی میشده، اما به مرور زمان، انبارها و کارگاههای مختلفش به سالنهای قشقایی، چهارسو، سایه و کارگاه نمایش تبدیل شدهاند.
حتما لازم نیست قصد تماشای تئاتر داشته باشید تا گذرتان به تئاتر شهر بیفتد؛ خیلی از مردم شهر، عصرها دور تئاتر شهر جمع میشوند، چای مینوشند و با هم گپ میزنند. کافههای خود تئاترشهر هم هر روز، به جز شنبهها، درشان به روی شما باز است.
در روزهای جشنواره تئاتر فجر هم اینجا حال و هوای خاص خودش را دارد؛ در فاصله جشنواره، حتی اگر بدون بلیط هم به تئاتر شهر سر بزنید، میتوانید تئاترهای خیابانی را طبق برنامه و در ساعتهای خاص تماشا کنید و برای مدتی در دنیای نمایشها غرق شوید.
تئاتر شهر تهران کجاست؟
تئاتر شهر در چهارراه ولیعصر، تقاطع خیابان انقلاب و ولیعصر و در پارک دانشجو قرار دارد.
برای رسیدن به اینجا راههای مختلفی دارید که بهترینش مترو است؛ ایستگاه مترو تئاتر شهر در خط ۳ و ۴ (خط زرد و فیروزهای) درست روبهروی ساختمان تئاتر شهر است.
اگر از غرب یا شرق تهران به سمت تئاتر شهر میروید، اتوبوسهای بی آر تی آزادی-تهرانپارس در ایستگاه چهارراه ولیعصر، روبهروی تئاتر شهر توقف میکنند.
خط بی آر تی راه آهن-تجریش که طول خیابان ولیعصر را طی میکند هم در همین چهارراه ولیعصر ایستگاه دارند.
از هرکجای خیابان انقلاب که سوار تاکسیهای گذری شوید، شما را به چهارراه ولیعصر میرسانند. از جنوب به شمال خیابان ولیعصر هم میتوانید تا چهارراه ولیعصر سوار تاکسی شوید. اما شمال به جنوب یکطرفه است و فقط با اتوبوسهای بیآرتی به چهارراه ولیعصر راه دارد.
اگر هم با ماشین شخصی به سمت چهارراه ولیعصر میآیید باید حواستان به ساعت طرح ترافیک باشد و بعد از اتمام طرح وارد این منطقه شوید.
تاریخچه تئاتر شهر؛ از معرکهگیریهای خیابانی تا تئاترهای اروپایی
از سال ۱۳۰۹ تا ۱۳۴۶ دقیقا در محل امروزی تئاتر شهر، کافه شهرداری، دومین مرکز تفریحی تهران قرار داشته است. کافه شهرداری، پاتوق هنرمندان آن زمان بوده و آخر هفتهها در اطرافش برنامههای سیرک، شعبدهبازی و معرکهگیری برگزار میشده و مردم را دور هم جمع میکرده.
تا اینکه فرح پهلوی، بعد از سفرهای متعددش به کشورهای اروپایی، دستور ساخت یک مرکز نمایشی به شیوه مراکز مدرن تئاتر اروپایی را در محل کافه شهرداری میدهد.
در سال ۱۳۴۶ ساخت بنای تئاتر شهر توسط مهندس امیرعلی سردار افخمی شروع میشود و در بهمن ۱۳۵۱، با اجرای نمایش باغ آلبالو، به کارگردانی آربی اوانسیان، این مجموعه به صورت رسمی افتتاح میشود.
تئاتر شهر تهران تا امروز میزبان گروههای تئاتری زیادی بوده و بزرگترین کارگردانان و بازیگران ایران در آن نمایش اجرا کردهاند.
در ابتدای فعالیت تئاتر شهر، فقط سالن اصلی آن برای اجرای نمایش درنظر گرفته شده بود اما به مرور زمان، پارکینگ، بعضی از اتاق کارکنان و بعضی پلاتوها به سالن نمایش تبدیل شدند. تا امروز و بعد از گذر سالها، ساختمان تئاتر شهر، با کمترین بازسازی، همچنان سرپا و فعال است.
هرچند بارها خرابیهایی در ساختمان باعث نگرانی از ریزش بنای آن شده است، اما همچنان برای بازسازی این مجموعه برنامهای طرحریزی نشده است.
معماری بنای تئاتر شهر؛ از آتن تا تهران
ساختمانی استوانهای با ستونهای باریک و بلند که از دور شبیه به چادرهای اجرای نمایش و سیرک خودنمایی میکند، اولین تصویریست که از تئاتر شهر تهران در ذهن میماند.
شاید برایتان جالب باشد که پلان دایرهای ساختمان، یادآور آمفی تئاترهای یونان باستان است و ستونهای منظم و قرینهی آن هم تصویری از معماری تختجمشید را تداعی میکنند.
در واقع میتوان معماری ساختمان تئاتر شهر را تلفیقی از سبکهای مختلف معماری در دورههای مختلف در نظر گرفت؛ استوانهای الهام گرفته از برج طغرل دوران سلجوقیان، با آجرهای در زمان خودش مدرن و کاشیکاریهای مینیمالشده از سبک اسلامی، تلفیقی از تصاویر آشنایی است که حس صمیمیت بیشتری را به بیننده القا میکند.
داخل بنای تئاتر شهر تهران هم با طرح مدورش، حالتی رازآلود دارد؛ ممکن است بارها در این ساختمان رفت و آمد کنید، اما همچنان محل قرارگیری دقیق یک اتاق یا سالن خاص در ذهنتان نماند. یا حتی امکان گم شدنتان در طبقات پایینی ساختمان زیاد است. پس مراقب باشید!
اگر عشق تئاتر و سینما هستید و به هوای نمایشهای تهران به این شهر آمدید با اجاره آپارتمان مبله ارزان داخل تهران یا هرنوع اقامتگاه دیگری مثل سوئیت و…از سایت پینورست خیال خودتان را راحت کنید و هرچندروزی که دوست داشتید داخل تهران بمانید و به کارهای هنریتان برسید.
بخشهای داخلی؛ از سالنهای نمایشی تا کافه تریا و کتابخانه
اینجا در حال حاضر ۵ سالن نمایش دارد. سالن اصلی تئاتر شهر در طبقه همکف قرار دارد و سالنهای قشقایی، چهارسو، سایه و کارگاه نمایش در طبقات زیرین ساختمان جای گرفتهاند.
کافه تریای سالن اصلی، کافه چهارسو و کافه قشقایی هم از کافههای خود مجموعه هستند که هرروز، به جز شنبهها درهایشان به رویتان باز است.
در طبقات بالایی تئاترشهر هم بخشهای اداری و پلاتوهای تمرین قرار گرفتهاند. تئاترشهر یک کتابخانه بزرگ هم دارد که منبع خوبی از کتابهای تئاتری و هنری است و هنرمندان و اهالی تئاتر میتوانند از آن استفاده کنند.
کتابخانه اینجا در طبقه چهارم این ساختمان قرار دارد و پر از کتابهای مربوط به تئاتر و نمایش است. اینجا خوراک تحقیقات دانشجویی این رشته است. در این کتابخانه لیستی هم از تمام نمایشهایی که در این مجموعه برگزار شده وجود دارد.
راستی برای اطلاع از نمایشهای اینجا میتوانید ارد سایت اصلیشان بشوید یا برای تهیه بلیط نمایشهای تئاتر شهر از سایت تیوال استفاده کنید.
اطراف تئاتر شهر چه خبر است؟
تئاتر شهر در خیابانهای مرکز تهران و نزدیک به دانشگاه تهران، هنر، هنر و معماری و امیرکبیر قرار گرفته است؛ برای همین هم اطرافش پر است از کافهها و کتاب فروشیهای تهران و سینماها و سالنهای تئاتر دیگر.
از تئاتر شهر که به سمت میدان انقلاب حرکت کنید، با فاصلههای خیلی کم، کتابفروشیها و کافههایی را میبینید که پاتوق جوانهای دانشجو است. در همین مسیر فستفودها و رستورانهایی هم پیدا میکنید که چون نزدیک به دانشگاه هستند، غذاهای با قیمت مناسب دارند.
سینما سپیده، سینما بهمن و سینما مرکزی هم در همین مسیر قرار دارند. اگر خیابان ولیعصر را به سمت جنوب بروید، ردیف مغازههای لباسفروشی را میبینید تا به خیابان جمهوری برسید که مرکز خرید وسایل برقی و دیجیتال است.
اگر چهارراه ولیعصر را به سمت شمال حرکت کنید هم، باز به چند کافه و رستوران برمیخورید. معمولا عصرها جلوی ایستگاه متروی تئاتر شهر دستفروشان بساط میکنند و هم خوراکی دارند و هم لباس و کفش و زیورآلات و کتاب.
سالن تئاتر مستقل، تالار حافظ، تالار وحدت و سالن تئاتر شهرزاد هم از جمله مراکز نمایشی دیگری هستند که در اطراف تئاتر شهر قرار دارند. برای مطالعه مطالب مشابه، با مجله گردشگری هفتگ همراه باشید.