سینوزیت یک بیماری شایع به عنوان التهاب و عفونت سینوس ها ی پارانازال نیز تعریف می شود. حفره های سینوس مخاطی تولید می کنند که مجاری بینی برای عملکرد موثر لازم دارند. سینوزیت می تواند حاد یا مزمن باشد و علل التهاب سینوس شامل ویروس ها، باکتری ها، قارچ ها، آلرژی ها و واکنش خودایمنی است.
سینوزیت یک بیماری شایع به عنوان التهاب و عفونت سینوس ها ی پارانازال نیز تعریف می شود. حفره های سینوس مخاطی تولید می کنند که مجاری بینی برای عملکرد موثر لازم دارند. سینوزیت می تواند حاد یا مزمن باشد و علل التهاب سینوس شامل ویروس ها، باکتری ها، قارچ ها، آلرژی ها و واکنش خودایمنی است. اگرچه آزاردهنده و دردناک است، اما اغلب سینوزیت بدون مداخله پزشکی از بین می رود. در صورت علائم شدید و مداوم بهتر است به پزشک مراجعه کنید. بر اساس اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، پزشکان ایالات متحده در سال ۲۰۱۶ برای ۴.۱ میلیون نفر سینوزیت مزمن تشخیص داده اند. برای مطالعه بیشتر با مجله آنلاین هفتگ همراه باشید.
در سال ۲۰۱۸، ۲۸.۹ میلیون نفر در ایالات متحده تشخیص سینوزیت را در ۱۲ ماه گذشته گزارش کردند که این رقم به ۱۱.۶ درصد از جمعیت رسید.
سینوزیت چیست؟
سینوس یک فضای توخالی است و انواع مختلفی دارد، اما سینوزیت روی سینوس های پارانازال فضاهای پشت صورت که به حفره بینی منتهی می شود تاثیر می گذارد. پوشش این سینوس ها همان ترکیب مخاط بینی است. سینوس ها ترشحاتی لغزنده به نام مخاط ایجاد می کنند که مجاری بینی را مرطوب نگه می دارد و ذرات کثیف و میکروب ها را به دام می اندازد. سینوزیت هنگام جمع شدن مخاط ایجاد می شود و سینوس ها تحریک شده و ملتهب می شوند. پزشکان اغلب از سینوزیت به عنوان رینوسینوزیت یاد می کنند زیرا التهاب سینوس ها تقریبا همیشه با رینیت رخ می دهد که التهاب بینی است.
علائم سینوزیت
علائم سینوزیت بسته به مدت زمان بیماری و شدت علائم متفاوت است. علائم شامل:
ترشحات بینی که سبز یا زرد رنگ است
درد یا فشار صورت
کیپ شدن یا آبریزش بینی
گلو درد
سرفه کردن
بوی بد دهان
تب
سردرد
کاهش حس بویایی و چشایی
حساسیت و تورم در اطراف چشم، بینی، گونه ها و پیشانی
دندان درد
علل بروز سینوزیت
سینوزیت یا التهاب و عفونت سینوس ها از فاکتورهای مختلفی ناشی می شود، اما همیشه نتیجه آن این است که مایعات در سینوس گیر می کند و باعث رشد میکروب ها می شود. شایع ترین علت بروز سینوزیت ویروس است، اما عفونت باکتریایی نیز می تواند منجر به سینوزیت شود. عوامل محرک شامل آلرژی و آسم، همچنین آلاینده های موجود در هوا مانند مواد شیمیایی یا سایر مواد تحریک کننده هستند. عفونت های قارچی و کپک ها نیز باعث سینوزیت قارچی می شوند.
عوامل خطر بروز سینوزیت
موارد زیر خطر ابتلا به سینوزیت در فرد را افزایش می دهد:
داشتن عفونت دستگاه تنفسی قبلی مانند سرماخوردگی
پولیپ بینی که رشد کوچک خوش خیم در مجرای بینی است و منجر به انسداد و التهاب می شود
آلرژی های فصلی
حساسیت به موادی مانند گرد و غبار، گرده گل و موی حیوانات
داشتن سیستم ایمنی ضعیف به دلیل مصرف دارو یا بیماری
داشتن تیغه انحرافی
سپتوم استخوان و غضروف بینی را به ۲ سوراخ تقسیم می کند. وقتی این حالت به یک سمت کج می شود یا از طریق آسیب یا رشد خطر ایجاد منبع سینوزیت را افزایش می دهد. برای مطالعه مطالب مشابه التهاب و عفونت سینوس ها با مجله سلامتی هفتگ همراه باشید.